Hoezo een teamscan nu? Iedereen is keihard aan het werk. De angst dat werknemers als ze thuis werken de kantjes er vanaf lopen, blijkt aan alle kanten ongegrond. Sterker nog: veel mensen werken meer dan ze op kantoor zouden doen. Ondanks dat ze in dezelfde tijd thuis ook een gezin moeten managen, willen ze even productief blijven. Dat betekent op alle fronten: keihard werken!
De vraag is natuurlijk hoe lang dat goed blijft gaan. De eerste weken dachten de meesten nog dat het een paar weken, hooguit een maand buffelen zou zijn. Dat blijkt anders. En hier en daar laten zich de eerste tekenen van uitputting en demotivatie zien. Teams hebben zich met goede moed in online-overleggen gestort en merken dat ze daar weliswaar moe van worden, maar best goed afspraken kunnen maken. Het werk lijdt er in de meeste gevallen nog nauwelijks onder. Helaas is er onder de oppervlakte bij veel teams al wel een slijtageslag aan de gang. Het enthousiasme en de betrokkenheid van het rondje: hoe zit iedereen er bij? neemt af. Ook de vrijmibo en het koffiemomentje via Zoom, Skype of Teams, levert niet meer echt energie op en haalt het niet bij een potje tafelvoetballen op kantoor. De ergernissen die er voor deze coronacrisis waren, zijn misschien in de hectiek wel even vergeten, maar niet weg. Sterker nog: online is het nog verleidelijker om afstand te nemen en je niet uit te spreken. Daarmee blijft irritatie vaker onopgemerkt.
Als manager heb je waarschijnlijk aardig zicht op wat er in je team speelt. Tegelijkertijd wordt er dus juist nu veel aan je zicht onttrokken. En dat is waar een teamscan behulpzaam kan zijn. In een individueel gesprek met ieder teamlid peil ik hoe de samenwerking wordt ervaren en wat er nodig is om de kracht van het team optimaal te benutten. Omdat de gesprekken vertrouwelijk zijn en ik alleen op hoofdlijnen een terugkoppeling geef, voelen de teamleden zich vrij om juist dat te bespreken waaraan ze zich ergeren. Mijn ervaring is, dat waar een half uur voor een dergelijk gesprek gepland stond, we meestal ruim een uur nodig hadden.
En daarmee kom ik bij de tweede reden waarom een teamscan juist nu heel zinvol is. Niet alle teamleden zullen aangeven dat ze hulp nodig hebben en dat ze het zo niet lang meer redden. Een gesprek over het team, blijkt een hele goede gelegenheid om daar wel wat over los te laten. Tegen een vreemde is het in dit geval echt makkelijker praten.
Ik heb ervaren dat een teamscan in deze tijd voor teamleden precies dat kan zijn wat ze nodig hebben, om weer verder te kunnen. Wat deze gesprekken namelijk vooral ook zijn, naast een scan van de samenwerking in het team: een moment van aandacht om stoom af te blazen, je hart te luchten, even in de spiegel te kijken en jezelf en je collega’s weer in perspectief te zien. Dat maakt de gesprekken juist in deze tijd extra waardevol en nuttig.
Tenslotte biedt de uitkomst van de teamscan een aantal handvatten voor de toekomst. Dat geeft hoop. En als uit de scan blijkt, dat er al in deze tijd een interventie nodig is, dan kan dat. Inmiddels heb ik ook ervaring met het faciliteren van een interactieve onlinesessie waarin serieuze teamissues besproken kunnen worden.
Neem contact op om te bespreken wat ik voor jouw team kan betekenen!