Druk doen.

Druk doen.
7 juni 2014 marieke

Schermafbeelding 2014-06-07 om 10.21.59Tientallen vogelgeluiden om me heen en door een bladerdek van verschillende bomen schijnt het zonlicht zacht over mijn gezicht. Ik adem allerlei geuren in en ervaar rust. Dat zijn niet de associaties die Business bij mij oproepen. Business, busy, bezig…druk! Een zaak hebben, betekent dat je daar druk mee bent. Veel energie, veel actie. Daar draait het in de business om.

Van de week heb ik met een MTteam gewerkt dat in de crisis van de afgelopen jaren hun business heeft moeten runnen. Ook al zo’n mooi woord – runnen. Niet gewoon lopen – nee rennen! Ik weet zeker dat hun bedrijf nog bestaat, omdat ze zich zo druk hebben gemaakt. Business=je druk maken=het je aantrekken wat er gebeurt. En daar zit wat mij betreft een interessante ingang voor een kant van de business die meerĀ op de voorgrond zou moeten staan. Als ik me druk maak, doe ik dat, omdat wat er speelt me raakt. Ik voel me verbonden en zoek naar hoe ik mee kan doen, kan bijdragen. Essentieel daarvoor is, dat ik me kan identificeren met waar het in de business werkelijk om gaat. Noem ‘t visie, focus, drijfveer, bestaansreden…

Bij veel bedrijven zie ik dat van mensen wordt verwacht dat ze druk meedoen, zonder dat er tijd en ruimte is om met elkaar af te stemmen, waar iedereen zich dan werkelijk druk om maakt. Zonder die gezamenlijke focus gaat enorm veel energie verloren. Zonder het delen van ‘waar men zich druk om maakt’, is druk doen nogal risicovol. En daar houden business gelukkig niet van, zodat ze dan op enig moment mij inhuren om te zorgen dat hun business weer dichter bij happiness komt te liggen.