De potentie van het moment

De potentie van het moment
16 juni 2014 marieke

Schermafbeelding 2014-06-16 om 13.49.05De mooiste uitspraak kwam van Tom Egberts: ‘Wat u zojuist gezien hebt, is echt gebeurd!’. Nederland wint met 5 – 1 van Spanje! Dat is op zich al een wonder, maar nog mooier wordt ‘t als we van Van Persie horen verklaren, dat het precies zo is gelopen als Van Gaal heeft voorgespiegeld. Wow – hier betreden we een nieuwe tak van sport: magisch voetbal!

Alle voorspellende dieren kunnen de kast in: wij hebben Van Gaal! Ineens heeft Nederland er wel vertrouwen in en steeds meer mensen lopen in een Oranje heksenpak. Vanmorgen werd op de sportschool (alleen voor vrouwen) een speciaal juichzumba dansje ingestudeerd – leuk dat wij vrouwen dan ook wat kunnen als Nederland weer scoort!

Ik lach er om en erger me er aan. In de massale gekte kan ik niet meedeinen, maar ik herken wel magie als die er is. En voor mij was die er in de wedstrijd op vrijdag. Ik zag een team dat alert was en samenspeelde. Door de kansen te pakken die er waren, benutte het team de volledige potentie van het moment. En dat leverde een geweldig spel op. Zo gaat dat met magie: die creëer je door je zelf te zien in dienst van het geheel en precies te doen wat op dat moment nodig is. Ik geloof wel dat Van Gaal dat heeft kunnen voorzien – als trainer van zijn team is dat immers waar hij moet scoren. Je zou kunnen zeggen, dat hij zijn team goed heeft afgestemd. In Brazilië gaat ‘t komende woensdag spannend worden. Lukt het dan weer? Ik hoop het, want het zou te erg zijn om Tom Egberts te horen zeggen: “Wat zojuist gebeurd is, kunt maar beter u niet gezien hebben!”.