Bewustzijnswiel
Bewustzijnswiel
Na een burn-out in 2010 kwam ik terug in de opleidingswereld bij Capgemini-Academy waar ik werkte. Ik verwonderde me over de trainingen die we gaven, omdat ik zag dat de professionals de technieken prima beheersten, maar zodra ze in de praktijk aan de slag waren, daar vaak geen toegang toe hadden. In de rollenspelen die we deden met acteurs ging het minder over de vaardigheden en meer over het herkennen van het moment, waarop ze ze in konden zetten en wat hen daar bewuster van kon maken.
Ik kreeg de opdracht om uit te zoeken wat we onze professionals op soft skills gebied zouden moeten bieden om ze toekomst-proof te maken. Eigenaarschap, flexibiliteit (het vermogen te schakelen) en lef bleken de belangrijkste skills. Laten die zich nou net niet zo goed lenen voor de trainingsaanpak die we hadden ontwikkeld! Het werd dus tijd voor iets nieuws.
Na een flinke periode van kauwen en herkauwen zag ik ineens voor me dat we aan meerdere lagen tegelijk zouden moeten werken. Het Bewustzijnswiel ontstond. Op de eerste laag is er simpelweg aandacht voor automatismen - er gebeurt iets en je reageert. Als je de momenten, waarop dat gebeurt, herkent, komt de tweede laag in beeld: wat maakt dat je dit automatisme nu inzet en is er wellicht een handiger optie, of heb je nieuw repertoire nodig? Zodat je je daar bewust van wordt, is het betrekken van de derde laag relevant. Die gaat over het afstemmen op wat er speelt in de context en het bepalen van de koers die je daarin vaart. Als je deze 3 lagen integreert, ontwikkel je je zowel diepgaand als duurzaam.
Het Bewustzijnswiel sluit op veel stromingen aan en qua ontwikkelingstheorie raakt het sterk aan theory U. Grappig genoeg kwam ik daar pas achter nadat ik het had ontwikkeld en vormgegeven. In de 3 artikelen kun je meer lezen over de werking en wat voorbeelden zien. Wil je weten hoe ik hier praktisch mee werk, dan kun je dat bij Over Marieke - bewustzijnswiel als middel lezen. Ben je benieuwd naar meer, neem dan contact met me op.